Dhuna ne familje, prinderit te abuziv

Deshta te flase per nje teme e cila spesh here ne kulturen tone nuk perflitet. Une jam rritur me prinder te dhunshem. Dhuna ishte fizike por edhe mentale. Sidomos Babai im na ka rrahur brutalisht si femije (mua dhe motrat dhe vellezerit), madje edhe e kam pare se si e ka rrahur nenen time. Edhe nena ime ka qene abuzive mirepo ka qene person me normal.

Sot jam i rritur dhe kur e shoh babain tim, krejt trupi me mbushet me mllef dhe zemerim. E ndjej nje urrejtje te forte ndaj tij. Fatkeqesisht, ne kulturen tone egziston mendimi se prinderit e kane lejen te bejne cka te duan. Ne “boten” e babait tim, femija nuk krijohet si rezulat i nje relacioni harmonik dhe deshiren per ta rritur nje krijese te re me dashuri por si mjet i cili perdoret per qellime narcisiste. Dua ta theksoj se babai im nuk eshte reprezentativ per te gjithe kulturen tone dhe eshte nga nje katund i thelle (pavaresisht paragjykimeve…diku qendrojne) mirepo n’tjetren ane eshte vertete se egzistojne disa bindje te cuditshme te ne. Disa nga keto pikpamje konsiderohen absurde ne fushen e psikologjise se sotme por edhe ne rrethin e njerezit te civilizuar. Kam te njofshem qe jane ne “shok” kur mesojne se si jam rritur.

Kam pasur shume veshtiresi ne jete dhe eshte tragjike se familja e cila duhet te jete shtylla dhe siguria e nje personi…jo nuk qe nuk eshte shtylle por eshte pengese. Kjo te qet ne disavantazh te madh.

Fatkeqesisht, ne kulturen tone shuhen keto gjera dhe mungon njoruhia per gjerat si “personality disorder”, “ADHD”, “intergenerational trauma” dhe kondicione te ndryshme.

Sidoqofte, une dua qe prinderit e mi jane te shendetshem por dua t’iu pyes se…

A) a keni pervoje me keto gjera ( ne qofte se po …cfare?)

B) Cfare mendoni pet kete problem shoqerore ne pergjithesi

C) Si e zgjodhet ju problemin ?

Une dua te keme sa me pak kontakt me prinderit e mi sepse eshte e qarte qe jane te semure dhe nuk do te ndryshojne. Dua ti mbaj sa me larg nga femijeve te mi ne the ardhmen ( nuk kam femije ende) sepse dua ti mbroje nga traumat qe une vete i kam psuar. Ne te njejten kohe me merre malli ta shoh nenen time dhe jam xheloz per personat qe e kane fatin ti kene marredheniet normale me prinderit.Deshta te flase per nje teme e cila spesh here ne kulturen tone nuk perflitet. Une jam rritur me prinder te dhunshem. Dhuna ishte fizike por edhe mentale. Sidomos Babai im na ka rrahur brutalisht si femije (mua dhe motrat dhe vellezerit), madje edhe e kam pare se si e ka rrahur nenen time. Edhe nena ime ka qene abuzive mirepo ka qene person me normal.

Sot jam i rritur dhe kur e shoh babain tim, krejt trupi me mbushet me mllef dhe zemerim. E ndjej nje urrejtje te forte ndaj tij. Fatkeqesisht, ne kulturen tone egziston mendimi se prinderit e kane lejen te bejne cka te duan. Ne “boten” e babait tim, femija nuk krijohet si rezulat i nje relacioni harmonik dhe deshiren per ta rritur nje krijese te re me dashuri por si mjet i cili perdoret per qellime narcisiste. Dua ta theksoj se babai im nuk eshte reprezentativ per te gjithe kulturen tone dhe eshte nga nje katund i thelle (pavaresisht paragjykimeve…diku qendrojne) mirepo n’tjetren ane eshte vertete se egzistojne disa bindje te cuditshme te ne. Disa nga keto pikpamje konsiderohen absurde ne fushen e psikologjise se sotme por edhe ne rrethin e njerezit te civilizuar. Kam te njofshem qe jane ne “shok” kur mesojne se si jam rritur.

Kam pasur shume veshtiresi ne jete dhe eshte tragjike se familja e cila duhet te jete shtylla dhe siguria e nje personi…jo nuk qe nuk eshte shtylle por eshte pengese. Kjo te qet ne disavantazh te madh.

Fatkeqesisht, ne kulturen tone shuhen keto gjera dhe mungon njoruhia per gjerat si “personality disorder”, “ADHD”, “intergenerational trauma” dhe kondicione te ndryshme.

Sidoqofte, une dua qe prinderit e mi jane te shendetshem por dua t’iu pyes se…

A) a keni pervoje me keto gjera ( ne qofte se po …cfare?)

B) Cfare mendoni pet kete problem shoqerore ne pergjithesi

C) Si e zgjodhet ju problemin ?

Une dua te keme sa me pak kontakt me prinderit e mi sepse eshte e qarte qe jane te semure dhe nuk do te ndryshojne. Dua ti mbaj sa me larg nga femijeve te mi ne the ardhmen ( nuk kam femije ende) sepse dua ti mbroje nga traumat qe une vete i kam psuar. Ne te njejten kohe me merre malli ta shoh nenen time dhe jam xheloz per personat qe e kane fatin ti kene marredheniet normale me prinderit.public