Cilat jane shtetet anetare te ne keshillin e sigurimit te okb-se?

Këshilli i Sigurimit i OKB-së është ndër organet më të rëndësishme të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, që ka për detyrë mirëmbajtjen e paqes dhe sigurisë në mes të kombeve. Vendimet e këtij organi quhen rezoluta dhe janë të obligueshme. Këshilli i Sigurimit ka pasur takimin e parë në janar 1946. KS mund të përdor edhe forcë në konflikte të armatosura, por të gjitha shtetet permanente duhet të jenë dakord. Përbëhet nga 15 antarë, 5 të përhershëm që vijnë nga shtetet fituese e krijuese të OKB (SHBA,Anglia,Franca,Rusia,Kina) dhe 10 të tjerë jo të përhershëm dhe zgjidhen nga Asambleja me rotacion çdo 2 vite.

Afghanistan
Albania
Algeria
Andorra
Angola
Antigua and Barbuda
Argentina
Armenia
Australia
Austria
Azerbaijan
B
The Bahamas
Bahrain
Bangladesh
Barbados
Belarus
Belgium
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Bosnia and Herzegovina
Botswana
Brazil
Brunei
Bulgaria
Burkina Faso
Burundi
C
Cambodia
Cameroon
Canada
Cape Verde
Central African Republic
Chad
Chapter II of the United Nations Charter
Chile
China
Colombia
Comoros
Democratic Republic of the Congo
Republic of the Congo
Costa Rica
Croatia
Cuba
Cyprus
Czech Republic
D
Denmark
Djibouti
Dominica
Dominican Republic
E
East Timor
Ecuador
Egypt
El Salvador
Equatorial Guinea
Eritrea
Estonia
Eswatini
Ethiopia
F
Fiji
Finland
France
G
Gabon
The Gambia
Georgia (country)
Germany
Ghana
User:Googletheninja/sandbox
Greece
Grenada
Guatemala
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana
H
Haiti
Honduras
Hungary
I
Iceland
India
Indonesia
Iran
Iraq
Republic of Ireland
Israel
Italy
Ivory Coast
J
Jamaica
Japan
Jordan
K
Kazakhstan
Kenya
Kiribati
Kuwait
Kyrgyzstan
L
Laos
Latvia
Lebanon
Lesotho
Liberia
Libya
Liechtenstein
Lithuania
Luxembourg
M
Madagascar
Malawi
Malaysia
Maldives
Mali
Malta
Marshall Islands
Mauritania
Mauritius
Mexico
Federated States of Micronesia
Moldova
Monaco
Mongolia
Montenegro
Morocco
Mozambique
Myanmar
N
Namibia
Nauru
Nepal
Kingdom of the Netherlands
New Zealand
Nicaragua
Niger
Nigeria
North Korea
North Macedonia
Norway
O
Oman
P
Pakistan
Palau
Panama
Papua New Guinea
Paraguay
Peru
Philippines
Poland
Portugal
Q
Qatar
R
Romania
Russia
Rwanda
S
Saint Kitts and Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent and the Grenadines
Samoa
San Marino
São Tomé and Príncipe
Saudi Arabia
Senegal
Serbia
Seychelles
Sierra Leone
Singapore
Slovakia
Slovenia
Solomon Islands
Somalia
South Africa
South Korea
South Sudan
Spain
Sri Lanka
Sudan
Suriname
Sweden
Switzerland
Syria
T
Tajikistan
Tanzania
Thailand
Togo
Tonga
Trinidad and Tobago
Tunisia
Turkey
Turkmenistan
Tuvalu
U
Uganda
Ukraine
United Arab Emirates
United Kingdom
United States
Uruguay
Uzbekistan
V
Vanuatu
Venezuela
Vietnam
Y
Yemen
Z
Zambia
Zimbabwe